Min triathlon debut!

Genomförde igår mitt första sprint triathlon i Sturefors!

Till att börja med var mina förberedelser inte de bästa. Kom på någon timme innan jag skulle iväg att jag skulle packa all utrustning samt kanske läsa igenom lite på hemsidan om loppet och banan eftersom det var mitt FÖRSTA TRIATHLON ever! Kom även på att jag inte hämtat ut min nummerlapp, men det kunde jag som tur göra fram till 30 min innan start.

Blev mest nervös av att läsa om alla regler och hur man ska springa in och ut genom växlingaområdet så tänkte att “det löser sig när jag är där, kan ju bara springa efter alla andra”.

Väl på plats la jag ut mina grejer (som jag såg andra gjorde ungefär). Jag kom ihåg att det är viktigt att minnas vart ens växlingsställe är så tänkte igen “tredje raden vid fotbollsmålsstolpen”, perfekt. Hämtade nummerlapp och tog det mest lugnt innan. Pratade med Sandra och hela hennes familj som var på plats för att supporta mig, så himla snällt och gjorde att jag kände mig tryggare.

Hoppade i och kände på vattnet lite innan start. Kändes bra. Men nervös över att 300 personer ska starta samtidigt i vattnet och simma endast 300m. Det var två olika bojar som halva gruppen var uppdelad till varsin.IMG_20180701_182523_152.jpg

När starten gick tänkte jag vara andas lugnt och försök att inte få en fot i ansiktet. Simmade på i trängseln. Någon simmade kors framför mig så trodde jag simmade åt helt fel håll men när jag kollade upp så låg jag hyfsat rätt. Efter att jag rundat bojen hamnade jag efter en crawlare i bra fart så höll mig där. Men plötsligt började han bröstsimma! Så simmade in i han och fick “köra om”. Väl uppe i vattnet så kändes det bra, jag var lugn hela simningen och den gick tydligen ganska snabbt. Snitt på 2:02 och tror simtiden blev ca 5:56.

Upp på land och springa mot växlingaområdet samtidigt som jag tog av våtdräkten på överkroppen och simmössan + simglasögon. Kändes redan här ganska konstigt att springa. Men jag lyckades hålla fokus och fick av mig våtdräkten hyfsat snabbt. På med linne, racebelt med nummerlapp, torkade fötterna snabbt och i cykelskorna, på med hjälm och glasögon. Grabba cykeln och sprang iväg. Tyvärr fick de inte med min sim +T1 tid… antar att de missade min nummerlapp för det var ganska trångt.

Hoppade på cykeln och bara trampade på. Allt kändes bra. Lite backigt och lite vind, precis som jag gillar det! Vi var kanske 5-6st som cykla om varandra hela sträckan. I stort sett så cyklade jag om dem i alla nerförsbackar och sedan kom de om mig igen i alla uppförsbackar haha. Bevis på att jag behöver träna lite uppför (och svängar) men är stark i nerför! Cykelsträckan var 9km åt ett håll, runda en kon och sedan samma väg tillbaka. Cyklade i snitt 34km/h och tyckte jag tryckte på bra.

Kom tillbaka till växlingsområdet, hoppade av cykeln, stolt här att jag försökte dricka upp hela min vattenflaska under cyklingen, och sprang de ca 50m fram till mina grejer. Snabbt av med allt och sedan på med löpskorna. Jag hade längtat till löpningen hela loppet för jag kände att då är det sista disiplinen och inga grejer och prylar jag behöver fixa med, men när jag började springa kände jag bara HUR kunde jag längta till detta. Men tänkte på min armpendling och en fot framför den andra typ hela vägen för att inte börja tänka negativt. 20180701_181044.jpg

Början av löpningen viste jag inte om jag skulle skratta eller gråta. Kändes som mina ben inte alls rörde sig framåt. Får träna på det där med att springa efter jag cyklat. Vågade inte ens kolla på min garminklocka för ville inte bli besviken. Men med blicken framåt och tänkte ett steg i taget så kämpade jag på. Efter ca 2 km kom vi till en vattenstation (tack!!) och in i ett litet elljusspår på ca 1km. Då började det släppa i benen. Det var tyvärr tre backar under löpningen som var lite för branta för min skada, men envis och tävlingsinriktad som jag är sprang jag på ändå. Efter 3 km kändes det bätre och jag sprang nog om ca 12 personer under löpningen. Så kan nog säga att löpningen är min starka gren?

Hade ingen aning om att jag sprang in på en ANDRA PLATS bland damerna och på en tid på 1:04:37 (Min klocka sa 1:01:29, men får väl gå på tävlingens 😉 ) Såg på min klocka efter att min löpning hade snittat 4:20 fart, snabbaste jag sprungit sen min skada 2 år sedan! Så fartblind man kan bli! Min puls hade även varit upp på en max på 199 och medelpuls på 175! Länge sedan jag tränade med hög puls!

Kortsint som man är så hade jag redan sekunder efter målgång glömt hur jobbigt jag tyckt det var och ville göra det igen! haha. Så nu dagen efter loppet har jag redan anmält mig till två sprintklasser till i sommar!

Så med facit i hand. Supernöjd över min prestation men har mycket att lära och träna på! Så kul!

 

 

Kram från Sofia

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s