Vansbrosimningen 2018 – race report

Ett lopp och utmaning vi båda (jag & Sandra) tog oss an tillsammans! Åkte ner i bil fredags kväll tillsammans med Sandras man Mikael, hennes syster Erica och hennes man Andreas. Lång bilfärd och kom fram till Malung vid 21-tiden där vi bodde på ett litet hotell inför morgondagens event.

Lördagmorgon tog jag en löptur bland alla röda villor med vita knutar och volvobilar och sprang rakt in till hotellfrukosten. Härlig start på dagen trots at jag fick lite ondare i min skada, men visste iallafall att det inte påverkar mig i simning. Jag var pepp på dagen!

Andreas hade tidigare starttid än oss andra så vi åkte in till Vansbro och eventet vid 9-tiden. Hämtade ut våra startnummer och laddade för att se Andreas simma vid 11-tiden. Kul att se banan, allt jipporuntomkring och eliten som hade start vid 10.00 och simmade på mindre än halvtimmen! Faktiskt helt otroligt att det är så många deltagre, i så olika nivåer. Tror det var över 13000 deltagare!

Andreas simmade på bra och klarade sitt mål att komma under timmen. Efter hans målgång var det dags för oss att förbereda oss. Vädret blev bättre och bättre och när vi gick mot start så var det strålande sol och varmt! Mikael startade en halvtimme innan oss tjejer så vi såg på hans start innan vi gjorde oss iorning helt. Varmt att stå och vänta med våtdräkten på!

Blev lite smått nervös när vi stod och väntade på att vår startfålla skulle släppas iväg. Vi ställde oss längst fram vilket var en himla tur för vi alla 3 fick tillräckligt många att simma om ändå!

Vår start gick 14.18 och vi tog oss ned i vattnet och plaskade på! Jag och Sandra hade som mål att simma frisim hela vägen utan att behöva stanna och Erica som bröstsimmade (lika snabbt som vi crawlade) ville komma under timmen vilket hon gjort innan.

Min egna upplevelse var att första 250m gick snabbt, sedan blev det väldigt trångt i omgångar och många bröstsimmare var i vägen och täckte upp framför mig, svårt att komma runt. Lite kallsupar här och där efter. Det var bra att min garminklocka vibrerade varje 500m då bojarna med distanserna var lätta att missa. Mellan 500-1500m tror jag att jag och Sandra låg bredvid varandra och faktiskt nästan krockade i olika försök att simma om andra simmare, men svårt att avgöra vem som är vem i vattnet. Mellan 250-2000m kändes det som jag simmade väldigt långsamt och hackigt och fick aldrig riktigt det där flowet jag ville hitta och kände heller inte att det fanns något läga att trycka på och försöka simma snabbare eftersom fokus var att komma förbi de som låg i vägen och blockade.

Efter sista svängen där det skulle bli mer motströms (jag kände ingen större skillnad) kände jag att jag var snart i mål och att det inte alls var speciellt jobbigt fysiskt. Här var det dock en stor man som var lite smått jobbig. Han frisimmade och simmade om för att sedan växlade om till bröstsim när han precis kommit om så jag fick byta riktining, han gjorde så några gånger och jag blev mer och mer irriterad. Även om jag försökte simma lite ut mot kanten så kändes det som han kom dit iallafall! Och med 500m fick jag en spark vid ögat, tror det var samma man… Så mina simglasögon hamnade lite snett men jag ville inte stanna och rätta till de med så lite kvar. Så lät de sitta så eftersom de iaf inte läckte in vatten. (Väl vid målgång visade det sig att Sandra troligen blivit irriterad på samma stora man 😛 ).

Jag såg inte målet förän precis innan så någon spurt som det ofta blir i andra sporter blev det inte för mig. Det var riktigt trångt och mycket armar och ben i vägen sista 500m. Några meter innan mål drar någon i mitt ben för att komma förbi (hur viktigt och bråttom kan en person ha??).

Slår handen mot plattan och är i mål!!

Känslan vid målgång var konstig. Glad att vara i mål, ingen koll på vilken tid jag hade, var inte trött på något sätt vilket kändes udda och “tomt”. Försökte se Sandra eller Erica om de redan var i mål. Då såg jag Andreas som gjorde tummen upp och sedan kom Sandra upp precis efter mig följt av Erica. Vi alla simmade under timmen! Men saknar känslan från andra lopp där jag ofta är helt slut vid målgång.

Min tid blev 56:39 och Sandra kom in på 57:29. Riktigt bra gjort av oss som inte trodde vi skulle klara av att crawla hela 3000m!

Efter målgång och dusch var det perfekt tajming att sätta sig vid målgången för att se Sverige – England i Fotbolls VM på storbildskärm med alla Vansbrosimmare som var kvar.

Kram från Sofia

2 Replies to “Vansbrosimningen 2018 – race report”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s