Tröskel & Vo2max test!

I lördags tog jag första bästa tåg efter mitt 90 minuters spinningpass som jag höll på World Class city Linköping för att åka hem till mina föräldrar i Skara. Anledningen var faktiskt inte främst för att hälsa på mina fina föräldrar utan för att jag igår (söndag) skulle träffa min triathlon coach Stefhan på 30k för att göra fystester samt få en timmes teknikträning i simning!

Detta var första gången jag gjorde denna typ av kliniska fystester i ett labb, så jag visste inte alls vad jag skulle förvänta mig mer än att jag förstod och hört att Vo2max testet skulle bli jobbigt.

Jag frågade innan och enligt Stefhan brukar inte tröskeltestet vara så jobbigt men som jag trodde maxtestet är såklart aningen tuffare! Han förklarade att det brukar bli 4-6st 4 minuters intervaller och efter varje intervall sticker han mig i fingret för att få blod för att se laktatnivåerna.

Jag började med tröskeltestet på cykeln och trampade på. Kändes väldigt lätt till en början. Började bli lite tungt runt 4e intervallen men då tänkte jag attdet kanske ändå är sista så inga problem och det var ändå inte så ansträngande. MEN mina laktatvärden kom inte över gränsen han gick på (4.0) förän efter 7e (!) intervallen och den var riktigt tuff med watt på 295 i 4 minuter. Jag kom upp till 180 i puls om jag minns rätt och benen kändes ganska trötta med det motståndet. Det roliga var att Stefhan sa jag hade samma värden eller tom bättre än Sverigeeliten på halvdistans, så han var imponerad! Hade nog inte förväntat sig det av en nybörjare 😉

20180923_182952.jpg

Efter några minuters vila gick jag på löpbandet och skulle göra tröskeltest även där då tröskelzonerna skiljer sig en aning mellan cykel och löp. Jag började första 4 minutersintervallen på 5.27, sedan 5.00, 4.37, 4.00 och sista på 3.45. Jag kom upp i laktatnivå på 3.5 så skulle egentligen kört en intervall till men mina ben orkade inte och jag kände att jag inte skulle kunna springa i 3.30 fart i 4 minuter. Det har jag aldrig gjort innan! Så 5 intervaller fick duga och Stefhan sa att det var bra resultat även här! Något har jag gjort rätt i min träning på egen hand fram tills nu!

Sedan var det dags för Vo2max testet på löpbandet. Körde i 4min/km fart och skulle då öka lutningen med 1% tills jag inte klarade mer. Här var jag klenare. Jag tror jag gav upp trots att jag hade lite till. Jag blev väldigt trött i benen och extremt torr i munnen så fick lite panikkänsla med masken på mig! Tror jag körde 4 eller 5 intervaller och kom upp på maxpuls 189.

20180923_182835.jpg

Så med det resultatet så är min tröskelpuls väldigt nära min maxpuls vilket gör att träning på tröskel framöver kommer bli väldigt jobbigt! Jag kommer få känna lite på dessa olika intervallerna i min träning och se hur sliten jag blir, kan vara så att jag får modifiera lite ändå. Jag fick också lärdom av att jag är stark på distans (jag har ju främst tränat lugna pass hittills) men inte alls lika bra när jag behöver pressa mig och köra max. Så detta behöver tränas på! Jag tror ju att min maxpuls egentligen är högre eftersom jag tror jag skulle kunna pressa mig aningen mer. Fick med mig en hel del andra siffror och Vo2max volymer. Så är det någon som undrar är det bara att fråga.

Jag tycker det var riktigt kul att göra dessa tester trots att det var så jobbigt och framförallt inspirerande. Jag är extremt taggad för nästa säsong!

Efter testerna åkte vi till simhallen intill och jag fick 1h tekniktips av Stefhan. Mycket uppskattat och behövligt (även om jag var väldigt trött vid detta laget hehe). Sedan satte vi oss en stund och pratade igenom resultaten och även lite upplägg framöver.

Uppskattar att Stefhan satte av hela sin eftermiddag till mig och han var väldigt profsig. Jag är nöjd över mitt val av coach! Och kan absolut rekommendera Skövde 30k om ni är ute efter en coach eller att göra fystester!

Någon annan som gjort fystester? Hur ofta rekommenderas att genomföra dem?

Kram från Sofia

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s