Summering 2018

Eftersom året närmar sig sitt slut tänkte jag summera träningsåret för att reflektera över vad som faktiskt h’nt under året som gått. Tror det är bra då jag faktiskt knappt kommer ihåg något speciellt under första halvåret om jag inte anstränger mig! Tänker att jag mest skriver om vad som varit minnesvärt och höjdpunkter från 2018.

Januari

Här fick jag in en del härliga “triathlonpass” som genomfördes tillsammans med Sandra. Någonstans här fick jag upp ögonen för triathlon och ville då testa att köra disiplinerna efter varandra. Jag tog även mina första löpsteg efter min långvariga löparskada! Första löpstegen på ca ett år! Våra triathlonpass gick till så att vi sågs vid simhallen en helgmorgon, simmade ca 40-45minuter, duschade snabbt och iväg till World Class och körde 60min spinning följt av 5km lätt jogg. Riktigt skön känsla efteråt minns jag! Framförallt kul med en annan galning att genomföra dessa passen med 😀 Tack Sandra!

IMG_20180211_122705_338

Februari

Många riktigt härliga spinningpass på World Class, höll flera 2h pass tillsammans med Isabella under de första månaderna på året tillsammans med mina 3 pass i veckan! Sprang även här mina första 3km på löpband efter bakslag av min långa löparskada.

Körde även här senaste intervallpasset på Crosstrainer med Marie, ett riktigt jobbigt pass som jag endast kör tillsammans med henne! Tyvärr så har vi hamnat på olika gym nu så nu är det snart ett år sedan!

Mars

Crawlkurs med NocOut och Pontus Palmqvist, en boost i simningen och kul med variation till att gå och simma själv. Här hade jag när jag simmade själv inga pass jag följde alls utan simmade längd efter längd i samma tempo tills jag tröttnade och gick upp ur poolen…

Kommer även ihåg pyramidutmaningen i spinning som jag utförde tillsammans med Anders och Håkan. Vi körde alltså 60 min spinning en fredag, 90min lördag, 120min söndag, 90min måndag och tillsist 60 min tisdag! Kändes i benen resten av veckan!

April

Fortsatte försiktigt med korta långsamma löppass i vårsolen, mycket spinning och försökte få in 2 pass simning i veckan. Premiärtur för landsvägscyklingen med Anders och Marie som ärligt var mina coacher när det kom till utecyklingen för att jag skulle komma igång och förstå att det inte var livsfarligt eller en som en söndagstur på tantcykeln 😛 .Körde också ett värdefullt nybörjarpass med NocOut 21 april. Har mycket att lära här 😀

Maj

Mitt första cykellopp och kanske årets tuffaste “träningspass”? Tåkern runt med Anders och Marie 1 maj i slaskigt väder. Jag var så nybörjade och fick kämpa som en dåra att hålla fast vid klungan och fokusera så mycket för att inte vinkla på cykeln. Lärde mig mycket här! Framförallt märkte jag vad jag saknat tävlingsendorfinerna och insåg att det går att ta ut sig på utecykling! Sista dagen denna månad provade jag även min nya våtdräkt, blev kanske 10 armtag innan jag fick panik och gick upp haha.

Juni

Mycket utecykling och pushade distansen gång på gång. Kom nog upp till 110km, vilket då var enormt bra gjort för mig. Sedan blev det Halvvättern 2018 med Jenny och Mathias en 30gradig sommardag. Cyklade på 04.52.36 med endast 2 små vattenflaskor och för envis för att stanna och fylla på. Läxan lärd till kommande rundor att dricka mer vatten är nödväntigt för att inte få huvudvärk 1 vecka efteråt!

Blev även några fler prover med våtdräkten och simmade några 200-500m pass med Sandra. Samt en privatlektion i OW med Marie och Pontus. Välbehövligt för att jag skulle bli mer bekväm!

Juli

MIN ABSOLUT FÖRSTA TRIATHLONTÄVLING. Sturefors triathlon, en sprint klass och jag gjorde så många missar i T1 och T2 som jag inte visste om innan. Hade liksom inte riktigt tänkt på att jag skulle försöka vara så smidigt och snabb där som möjligt. Trots detta fick jag en fin andra plats av tjejerna.

Veckan efter kom en utmaning som jag varit så nervös inför då jag inte riktigt fått in öppet vatten simningen. Men alltså Vansbrosimningen med Sandra. Det gick galant! Kom bådatvå in under timmen!

Var här uppe i ca 8km lugn löpning som max.

Även första utesimpasset på Tinnis i solen, underbart! Längtar tills att simma i pool men blå himmel och sol!

Klämde in triathlontävling nummer 2 med Gammalkil sprint. Även här en andraplats och med mamma och pappa som supportrar! Alltid lika kul när de är med.

Augusti

Här har jag fått bort en hel del rädslor för öppetvatten simning, Vansbro var nog ett stort kliv där. Underbart härligt att ta en simtur en sommarkväll.

Min tredje triathlontävling, även denna en sprint (i Björsäter) och även denna en andraplats haha. Började bli trött på silvermedaljer här.

Årets roligaste upplevelse måste jag nog säga. Västervik triathlon Olympisk distans. Det var för mig en utmaning, och skulle löpningen hålla? Åkte dit tillsammans med min grymma vän och kollega Lisa och Niklas. Mamma och pappa kom och hejade. Jonas Colting var med i samma lopp. Ja, jag och Lisa fick en fan-bild 🙂 . Jag sprang i mål på 2:34:45 och löpningen var så underbart bra och skön! Höll 4:30 tempo utan att behöva titta på klockan och utan att bli för anfådd eller trött i kroppen. En underbar stark känsla med massa endorfiner och glädjerus när jag kom i mål! VILL HA MER. Insåg här att längre distans (jämfört med sprint) var så mycket roligare! Klaffade faktiskt hem en 5e plats här.

Fick även ut min sambo Niklas på hans första cykeltur, så kul att träna tillsammans!

Sista veckan i augusti spenderades på Mallorca med Niklas, mamma, pappa och Simon. En superskön vecka med en hel del träning (kom upp till 90min löppass, ett 90km cykelpass med Niklas, träffade en triathloncoach osv.)

Här började mina tankar på att fortsätta med triathlon på lite mer allvar och skaffa coach för att veta jag gör rätt och inte bli skadad vilket jag har tedens till.

September

Fann en ny vänskap i Emma, blev en hel del löppass, simpass och även något cykelpass tillsammans. Ett glädjerus efter sommaren att hitta någon likasinnad att träna med! Införde även här fartökning i min löpning. Emma ställde upp som sällskap då jag har svårt att motivera och pressa mig själv till intervaller. Så här föddes våra måndagsintervaller!

Bestämde mig halvvägs in i månaden för en coach. Stefhan Anderson på 30k i Skövde. Åkte dit och gjorde fystester. Tröskeltest på cykel och löp och maxtest på löpband. Tror både han och jag blev lite förvånade hur hög tröskel jag hade. Kan jag få ut den kapasiteten på träning/loppen så behöver jag inte förbättra så mycket, iaf när det kom till cyklingen 😀 Men det jobbiga för mig är att pusha mig ut bekvämlighetszonen, att träna på hög puls…

Började i september för första gången simträna enligt simpass med olika intervaller och fokus istället för att bara mala på längd efter längd.

Oktober

Började här med riktigt simfokus 5-6simpass i veckan enligt coachens pass!

Resa med jobbet till Dubriovnik för lite fler soltimmar. Blev ett härligt öppen vatten pass med Rune i vågor jag aldrig sett, utmanande och tack vare Rune så genomförde vi passet!

En dröm jag haft sedan jag fick min löparskada var att kunna springa en halvmara igen utan att känna mig hämmad av smärta och den 13 oktober åkte jag med Hanna, Rikard och Emma till Örebro och sprang Å-stadsloppet. Jag hade en dålig mag-dag och kämpade mig igenom hela loppet men blev så glad när jag såg mina föräldrar vid sidan så kunde ju inte ge upp! De hade åkt dit utan att berätta för mig! Sprang in på 1.35.11 vilket jag är riktigt nöjd med efter hur magen kändes hela vägen!

Skapade även Dream Team Vätternrundan. Vi är 8 taggade personer som ska köra Vätternrundan 300km 2019 med NocOut sub-10. Vi hade här första passet tillsammans. Tanken är 1 pass/månaden fram tills loppet. Då jag och Micael i gruppen båda är spinninginstruktörer leder vi passen under vintern.

BAKSLAG, intervallpass en kall kväll 29 oktober kom nästa löparskada. Själva intervallpasset gick bra tillsammans med Hanna och Rikard men dagarna efteråt förstod jag att det var något som inte var rätt. Avstod från löpning och sjukgymnasten sa muskelbristning i muskeln Adductor Magnus. Minst 6-8 veckor vila. Blev mer..

Fick dock upp trainern i vardagsrummet (Tack älskling för hjälpen) så premiärtur att svettas och få rumpont inomhus.

November

Mentalt jobbigt med löpskadan men försökte hålla skenet uppe! Åkte på besök till Skövde för ett simteknikpass med coachen och ett cykelpass med tävlingsgruppen där. Riktigt jobbigt och riktigt roligt!

December

Kämpar vidare med simningen och börjat smyga in löpningen igen. Besök i Skövde över julhelgen med simteknik och ett riktigt svinigt cykelpass med tjejerna i tävlingsgruppen som jag kände mig knäckt på för jag inte kunde komma upp i watt eller puls, men nya tag!

Börjar planera tävlingar för 2019, älskar att planera och 2019 kommer bli ett spännande år! Hoppas på att min coach Stefhan ska kunna hjälpa mig med mitt absolut största mål: Att vara skadefri och kunna träna alla tre disciplinerna med kontinuitet.

Ganska kul att se tillbaka på året som gått. Inser hur mycket jag hunnit med och gått igenom. Från att knappt kunna simma, vara helt skadad från löpning till att jag genomförde ett olympiskt triathlon, vansbrosimningen och en halvmara. Grymma mig 🙂

3 Replies to “Summering 2018”

    1. Tack! De som jag planerat in nu och som jag hoppas på är: Kanallöpet halvmara, (kanske Halstahammar sprint), Uppsala Olympisk, Vätternrundan, Linköping sprint + stafett, Jönköping HIM, (kanske Västervik Olympisk eller Ångaloppet Swimrun), Sala medeldistans SM, lidingöloppet. 😀 Du?

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s